top of page
  • Kirjoittajan kuvaSami-Petteri

Miesten ulkonäköpaineet ovat olleet pitkään vaiettu aihe, mutta muutoksen tuulet puhaltavat

Miesten ulkonäköpaineet ja riittämättömyyden tunne ovat aiheita, joista puhutaan vähän, jos ollenkaan. Hiljaisuus aiheen ympärillä saattaa herkästi antaa ymmärtää, että aihetta keskustelulle ei ole. Tai kukaan ei halua nostaa esille aihetta. Sehän voisi kertoa epävarmuudesta, joka ei välttää kuulu miehisen miehen imagoon. Pelkästään omakohtaisten kokemusten ja miesten kanssa käytyjen keskustelujen perusteella uskallan kuitenkin väittää, että keskustelulle aiheen ympärillä on suuri tarve. Joonas Pesonen on kirjoittanutkin osuvasti: ”tuntuu, että me nykyajan miehet katselemme toisiamme neuvottomina, kun kukaan meistä ei tunnu täyttävän ihannevartalon tai mieskuvan kriteerejä”. Onneksi vuonna 2022 on kuitenkin herätty aiheen ympärillä. Silti edelleen aiheesta on tärkeä puhua ääneen.


Kuva: Unsplash

Miesten lihaksikasta ja vahvaa vartaloa palvova kulttuuri on epäreilu meitä miehiä kohtaan. Pelkästään yksilöllisten erojen vuoksi kaikilla miehillä ei ole mahdollisuutta saada rasvatonta vartaloa isoine lihaksineen. Ulkonäkö voidaan nähdä jopa sosiaalisena valuuttana, jolla saa ystäviä, seurustelusuhteita ja työpaikkoja.


Tyytymättömyys omaan ulkonäköön ja erilaiset suorituspaineet houkuttelevat helposti tilanteeseen, jossa lähdemme parantelemaan itseämme. Sosiaalisessa mediassa tämä on helppoa. Ihoa silottavat ja leukalinjaa kaventavat filtterit sekä erilaiset sovellukset tekevät ihmeitä nappia painamalla. Jos haluaa suurentaa haarovälin pullotusta tai korostaa rintakehän ja käsien lihaksia, Photoshop tarjoaa rajattomat keinot kehon muokkaamiseen. Kaikki nämä ovat otollisia luomaan vääristynyttä kuvaa itsestä ja omasta kehosta.


Suorituspaineet ja riittämättömyyden tunteet saavat tarttumaan erilaisiin tiukkoihin treeneihin ja ruokavalioihin. Lopputuloksena voi olla aivan liian suuret tavoitteet ja odotukset. Tämä altistaa epäonnistumisen ja pettymyksen tunteiden äärelle, joka pahimmillaan voi murentaa omaa suhdetta kehoon entisestään.


Kuva: Unsplash

Kohtuuttomat ulkonäköihanteet vaikuttaa syöden itsevarmuutta ja rohkeutta olla oma itsensä.


Miesten ulkonäköpaineet ovat todellisuutta ja ne ovat mielestäni täysin kohtuuttomia. Olen itsekin pitänyt isoja vaatteita peitelläkseni miestissejä ja pyöreää ulkomuotoa. Pukukopissa olen vaihtanut vaatteet mahdollisimman nopeasti, ettei kukaan näe selkää ja rintakehää kukoistavaa aknea. Olen jättänyt käymättä suihkussa julkisessa tilassa, etten altistuisi ihmisten katseille. Kaiken tämän taustalla on häpeä omaa kehoa kohtaan, koska se ei ole mielestäni täyttänyt miehekkyyden kriteerejä.


Ideaalimies on vartaloltaan riittävän pitkä ja lihaksikas. Ei kuitenkaan missään nimessä liian pumpattu, mutta ei todellakaan liian hintelä. Partaa pitää olla. Se tuo miehekästä uskottavuutta. Parran tulee olla kuitenkin huoliteltu. Kehonkarvoitusta tulee olla myös, mutta ei liikaa tai väärissä paikoissa. Keskustelupalstojen perusteella erityisesti nännien ja selän alueella karvoitus on ehdoton ei. Penis ei saa olla liian iso, eikä etenkään liian pieni. Ihon tulee olla kauttaaltaan tasainen, pehmeä ja finnitön. Käsissä saa olla pienesti karheutta, koska kertoohan se siitä, että on tehnyt miehekkäitä asioita. Ryhdin tulee olla hyvä. Kasvonpiirteiden tulee olla miehekkäät ja leukalinjan jykevä. Olemuksen tulee olla hurmaava ja itsevarma. Kaiken lisäksi olisi hyvä olla korkeassa asemassa oleva hyvätuloinen sporttisen auton omistaja.


On tärkeää pohtia, kuinka paljon jääkään ihmisyyttä ja elämää näkemättä, kun rajoitamme toimintaamme ja peittelemme itseämme sen takia, ettemme istu johonkin tiettyyn muottiin. Epävarmuuden ja riittämättömyyden tunne sekä suorituspaineet nakertavat jokaisen itsetuntoa ja arvokkuuden tunnetta pala palalta altistaen erilaisille mielenterveyden haasteille.


”Tuntuu, että me nykyajan miehet katselemme toisiamme neuvottomina, kun kukaan meistä ei tunnu täyttävän ihannevartalon tai mieskuvan kriteerejä.” – Joonas Pesonen

Kuva: Unsplash

Miehen tulee olla pitkä...


On ollut mielenkiintoista päästä keskustelemaan erilaisten miesten kanssa heidän kokemuksistaan ulkonäköpaineista. Useimmat, ellei jopa kaikki, ovat tuoneet yhtenä asiana esille pituuden, josta saatetaan kokea epävarmuutta. Eräs mies kertoi minulle, että naisten seu­ran­ha­kuil­moi­tuk­sis­sa hakukriteerinä on minimipituus. Usein tämä pituus on suhteutettu siihen, kuinka pitkä nainen on korkokengät jalassa. Millainen vaikutus tällaisella suhtautumisella voi olla omaan kehosuhteeseen? Omaan pituuteemme emme voi vaikuttaa. Uskaltaisin sanoa, että pituuteenkin liittyvissä huolissa mietimme enemmän sitä, mitä mieltä muut ovat – näytämmekö hyvältä seisoessamme alttarilla ”tahdon” lupauksen äärellä, vai tekeekö pituus miehestä turvallisemman, fiksumman, hellemmän ja rakastettavamman?


Mitä mieheltä vaaditun tietyn pituuden ihannoiminen tarkoittaa tasa-arvon ja naiseuden kannalta? Jos miehen pituudella haetaan edellä mainittua turvallisuuden tunnetta, asettaako se naisen heikon ja turvattomamman rooliin? Eikö tällainen ajattelu vahvista vanhahtavaa naiskäsitystä. Siinä missä naisen ulkonäkö taikka pituus ei kerro hänestä naisena taikka ihmisenä mitään, pätee sama sääntö myös miehiin.


Kehosuhde ja ulkonäköpaineet saavat vielä täysin uuden ulottuvuuden, kun teemaan lisätään kaikki ne asiat, joista kehon tulisi suoriutua. Kestä se kuin mies! Lause kuvaa hyvin sitä, kuinka miehen tulisi kestää ahkeraa ja raskasta työntekoa, hakata puut talveksi liiteriin, rakentaa omakotitalo, kantaa puoliso kynnyksen yli ja rakastella koko yö.


Miesten ulkonäkö- ja suorituspaineet ovat laaja aihe, jonka ympärille toivon keskustelua. Vaikka kirjoitus koskettaa miesten ulkonäkö- ja suorituspaineita, haluan sanoa sukupuolesta riippumatta kaikille: Sinä riität juuri tuollaisena kuin olet. Piste!


Olisi mielenkiintoista kuulla teidän ajatuksia aiheesta kommenttikentässä! Kävin jokin aika sitten puhumassa miesten ulkonäköpaineista Nainen ratissa -podcastissa. Kyseisen jakson pääset kuuntelemaan tästä.



Terkuin, Sami-Petteri

 

Artikkeli on uusintajulkaisu pienen päivityksen kera.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
The adventure begins_edited.jpg

Tilaa uutiskirje

Saat ensimmäisenä tiedän uusista mielenkiintoisista artikkeleista ja tapahtumista.

Thanks for submitting!

bottom of page