top of page
  • Kirjoittajan kuvaSami-Petteri

Kuinka vanhempana tukea murrosikäisen pojan fyysistä kehitystä

Aloitetaan heti siitä, että missään muussa elämänvaiheessa ei tapahdu yhtä nopeaa ja laajaa kehitystä kuin nuoruudessa. Useimmilla meistä onkin hyviä muistikuvia siitä, millaisia muutoksia itse koimme nuoruudessa. Lapsesta kasvetaan aikuisen mittoihin, hormonit hyrrää, seksuaalisuus voimistuu ja tunne-elämässä kuohuu. Täysin uusi maailma avautuu, kun ajattelutaidot kehittyvät. Ihmissuhteissa tapahtuu muutoksia. Erityisesti suhde omiin vanhempiin muuttuu merkittävästi, joka saattaa säikäyttää vanhemman. Kaikki tämä aiheuttaa ihmetystä niin nuoressa itsessään kuin myös vanhemmissa. Se on täysin luonnollista. Nuori itse saattaa ihmetellä, että mitä ihmettä minulle tapahtuu ja onko tämä normaalia. Vanhemmatkin saattavat ajatella samoja asioita ja ennen kaikkea sitä, kuinka voisi tukea nuorta kaiken sen muutoksen keskellä. Saan usein viestejä vanhemmilta sosiaalisessa mediassa ja yksi yleisin kysymys on, kuinka tukea erityisesti murrosikäistä poikaa ja tukea myönteisen kehosuhteen muodostumista. Siitä inspiroituneena päätin kirjoittaa hieman pidemmän kirjoituksen, jossa pyrin vastaamaan tähän isoon ja tärkeään kysymykseen.


Kuva: Unsplash

Käydään ensin läpi vähän sitä, millaisia muutoksia nuoressa pojassa tapahtuu murrosiän aikana.


On hyvä ensinnäkin muistaa, että jokaisen murrosikäisen fyysinen kehitys on yksilöllinen ja voi olla huomattavia eroja esimerkiksi pituuskasvussa ikätovereihin nähden. Keskimäärin pojilla murrosikä käynnistyy 12-vuotiaana kivesten alkaessa kasvaa. Tästä seuraava murrosiän merkki on häpykarvoituksen kasvaminen. Penis aloittaa kasvunsa yleensä noin vuoden jäljessä kivesten kasvusta. Noin kahdessa vuodessa siitä tulee aikuisen miehen peniksen mittainen. Yllättävät yölliset siemensyöksyt alkavat 13–14-ikävuoden välillä, jotka saattavat hämmentää ja nolottaa. Samoin tekevät yhtäkkiset erektiot, jotka syntyvät ilman seksuaalista kiihottumista esimerkiksi pelästymisen, innostumisen tai lämpötilan muutoksen yhteydessä. Oman kehon hallitsemattomuus voi tuntua jopa pelottavalta ja olla hyvin kiusallista.


Yksi tutuimmista murrosiän merkeistä ovat äänen madaltuminen ja siihen liittyvät ”vingahdukset”, ihon rasvoittuminen, hienhajun muuttuminen kitkeräksi. Keho kasvaa: pituutta tulee hurjasti lisää, lihakset kasvavat ja painoa tulee lisää. Mittasuhteet saattavat tuntua nuoresta oudolta, minkä myötä nuoresta voi tulla tilapäisesti myöskin kömpelö. Tämä katoaa aikanaan, kun oma vartalo tulee tutummaksi ja kasvu tasaantuu. Parrankasvu ja kainaloiden karvoitus ilmaantuvat vähän myöhemmin.


Murrosiässä pojalla saattaa olla myöskin rintojen kasvua. Kyse on todennäköisesti täysin normaalista, hormonaalisesta ilmiöstä, joka menee ohi. Pojalle tuo muutos tuntuu kuitenkin kaikelta muulta kuin normaalilta. Rintojen kasvu saattaa aiheuttaa huolta ja jopa pelkoa pojassa. Hän saattaa ajatella, että hänelle kasvaa vastaavanlaiset rinnat kuin aikuisella naisella tai että onko hänellä jokin vakava sairaus. Tällöin poika voi yrittää peitellä kehoaan löysillä vaatteilla vältelläkseen muiden reaktioita, aivan kuten olen itsekin tehnyt nuorena. Pystynkin hyvin samaistumaan murrosikäisen pojan ajatuksiin ja huoliin. Nuorelle peseytyminen liikuntatunnin yhteydessä voi tuntua hyvinkin kiusalliselta. Murrosiässä vertaillaan herkästi itse muihin, ja erilaisuus tuntuu epämukavalta ja jopa ahdistavalta. Yksilölliset erot nuorissa ovat suurimmillaan juuri silloin, kun hänelle olisi tärkeintä olla samanlainen kuin muut. Valitettavasti omaa kehitystä ei voi kuitenkaan nopeuttaa taikka hidastaa. Tämä voi turhauttaa nuorta.


Vanhemman on hyvä tiedostaa, että murrosiässä mieli kypsyy kehoa hitaammin. Keskimäärin vie 3,5 vuotta, että poika kehittyy lapsen vartalosta mieheksi. Nuoren psyykkinen kehitys vie huomattavasti pidempään, eli noin puolet lisää fyysisen kehon kehityksestä. Tämä näkyykin usein taantumana lapsenomaiseen käytökseen. Murrosikäinen nuori hakee apua sekavaan ja jatkuvasti muuttuvaan tilaansa lapsuuden tutuista toiminta- ja käyttäytymismalleista. Monelle vanhemmalle saattaa tulle yllätyksenä pojan nopeampi fyysinen kehitys verrattuna tyttöihin. Poika saattaakin oireilla tyttöä näkyvämmin. Mistä nuoren lapsenomainen käytös johtuu? Uhoaminen, rivojen puhuminen ja röyhkeä käytös ovat yritys piilottaa hankalaksi koetut epävarmuuden ja pelon tunteet. Levottomuus, epäsiisteys, piereskely, kiroilu ja aggressiivisuus saattavat lisääntyä nuoressa. Vanhempana on tärkeää tiedostaa, että tällainen käytös kuuluu kehityksellisesti välttämättömänä nuoruuteen. Vaikka nuoren tilanne saattaa huolestuttaa suurestikin, älä kuitenkaan ole huolissasi. Se menee aikanaan ohi.


Kuinka vanhempana sitten voisi tukea murrosikäisen pojan fyysistä kehitystä?


Voi olla hämmentävää vanhemmalle, kuinka paljon muutoksia omassa lapsessa tapahtuukaan verrattain lyhyessä ajassa. Tarvitsevasta lapsesta kasvaa itsenäistyvä nuori ja lopulta itsenäinen mies, joka silti tarvitsee yhtä paljon vanhempien tukea ja rakkautta. Ehkä vain hieman erilaisessa muodossa.


Vanhemman rooli ja tehtävä on olla eräänlainen tietopankki ja toimia esimerkkinä. Ensinnäkin nuorella on oikeus saada tietää millaisia fyysisiä ja psyykkisiä muutoksia murrosikään liittyy ja mitä hänelle on tapahtumassa. Näihin teemoihin perehdytään koulussa, mutta pelkästään sen varaan ei saa jättää. Parasta olisi, jos tämä keskustelu käytäisiin ennen murrosikää. Murrosikäinen nuori ei välttämättä ole kovinkaan innokas keskustelemaan vanhempiensa kanssa kehossaan tapahtuvista hämmentävistä asioista. Ne kun saattavat tuntua intiimeiltä ja noloilta. Vanhempi voi kuitenkin jättää nuoren näköpiiriin esimerkiksi lehtisiä, linkkejä nettisivuille tai kirjoja. Niiden avulla nuori voi hankkia myös itse tietoa silloin, kun se hänelle sopii.


On tärkeä kertoa rehellisesti ja suoraan muutoksista, joita kehossa alkaa tapahtua. Kasvavalle nuorelle on tärkeää kertoa siemensyöksyistä, tahattomista erektioista, rintojen kasvusta ja kasvupyrähdyksestä. Kertojana voi olla isä, lähipiiristä löytyvä mies tai äiti. On täysin luonnollista, että vanhempana/aikuisena voi tuntua kiusalliselta lähteä puhumaan asioista, jotka itsestä tuntuu hankalilta. Kuitenkin kun asioista puhuu suoraan ja niiden oikeilla nimillä, muodostuu niistä täysin luonnollisia asioita.


Moni vanhempi saattaa huomata pojan lakanoihin ilmestyvät tahrat. Poika saattaa hävetä näitä paljonkin, vaikka kyseessä on täysin luonnolliseen kehitykseen kuuluva asia. Kannattaakin pojalle kertoa, että siemensyöksyjen alkaessa lakanat ja alushousut viedään pyykkiin. Sen jälkeen vanhemman on parasta laittaa pesukone pyörimään vähin äänin. Asiasta on turhaa tehdä suurempaa numeroa. Peniksen kasvu on pojille tärkeä miehisyyden merkki. Yksi isoista huolista saattaakin olla peniksen koko ja/tai muoto. On hyvä kertoa pojalle, ettei ole olemassa mitään oikeaa kokoa tai muotoa penikselle. Fyysiseen kehitykseen liittyvistä asioista puhutaan pojan kanssa luonnollisina asioina ja tunkeilematta. Puheesta on tärkeää välittyä vanhemman kokema ylpeys.


Yksityisyyden antaminen on tärkeää, joten anna sitä. Poika voi yrittää peitellä erektiota aamuisin vitkuttelemalla sängystä ylös nousemista. Samasta syystä aamujen normaalit halaukset usein jäävät pois. Vaikka vanhemman tulee kertoa muutoksista, on tärkeää antaa myöskin tilaa tutustua itseen ja omaan kehoon rauhassa. Kehon muutokset voivat olla nuorelle arka asia. Anna nuorelle siis tilaa saunoa yksin tai vain omaa sukupuolta olevan vanhemman kanssa. Jos poika lukittautuu omaan huoneeseensa, älä häiritse.


Nuori tarvitsee vanhemmiltaan hyväksyntää, kannustusta, kosketusta ja etäisyyttä.


Nuori tarvitsee kannustusta ja myönteisyyttä. Kannattaa heti unohtaa vitsikkäät ja humoristiset kommentit nuoren ulkonäöstä. Usein sukulaiset ja isovanhemmat saattavat juuri näitä kommentteja antaa. Onkin syytä muistuttaa myös heitä tästä. Vaikka ajatus olisi kuinka hyväntahtoinen, niin ehdottomasti älä. Jopa pienetkin huomautukset kehosta painuvat syvälle nuoren mieleen ja voivat vaikuttaa vielä aikuisenakin. Jos haluat kehua nuoren ulkonäköä, anna myönteisiä ja ihailevia kommentteja, kuten oletpa komean näköinen. Tällaiset kommentit juurtuvat nuoren mieleen positiivisesti. Toki on myös hyvä pohtia, onko ulkonäön kommentointi yleensäkään tarpeen. Joskus paras kommentti voikin olla vain sellainen, jossa iloitaan siitä, kun vietetään yhdessä aikaa, tai että juuri minulla on maailman ihanin lapsi/ihanimmat lapset.


Nuoreen ei vaikuta vain se, miten hänestä puhutaan. Nuoret ovat uskomattoman tarkkakorvaisia. Vanhemman ja muiden nuoren ympärillä olevien aikuisten oman vartalon toistuva mitätöinti ja jatkuvat laihdutuspuheet kannattaa unohtaa. Erityisesti jos on pienikin mahdollisuus, että nuori on kuuloetäisyydellä. Nuori peilaa naisena ja miehenä olemisen mallia läheisistä aikuisista.


Nuori kaipaa hellyyttä ja sen tuomaa turvaa. Halauksia ei tarvitse unohtaa, mutta muutoin voikin olla ihan hyvä päivittää läheisyyden ja koskettamisen tavat. Ensinnäkin on hyvä muistaa, että nuorelta pitää pyytää lupa koskettamiseen. Nuorella on oikeus päättää itse, kuka häneen koskee, mihin koskee ja milloin koskee. Kunnioita näitä rajoja. Läheisyyttä voi osoittaa esimerkiksi hieromalla hartioita, hiuksia harjaamalla ja kaverillisella painilla. Toisaalta on vanhempana myös hyvä varautua, ettei nuori suostu enää aikaisemmin normaalin ilta- tai aamuhalaukseen tai saattaa jopa hermostua vanhemman kosketuksesta. Ristiriidoista huolimatta olisi kovin tärkeää ylläpitää läheisyys nuoren kanssa. Muista siis, ettei kosketusta ja läheisyyttä tarvitse unohtaa, vaan se toteutuu nuoren haluamalla tavalla ja vain nuoren toivomana ajankohtana.


Vanhempi väärien mielikuvien oikojana


Vanhempi on kuin opas. Media tarjoaa paljon malleja siitä millainen naisen tai miehen pitäisi olla ja nuori pyrkiikin olemaan esikuvansa kaltainen. Vanhemman on hyvä käydä läpi nuoren kanssa, millaisia eroja mainoksissa näkyvissä vartaloissa on verrattuna todellisiin vartaloihin. Mainoksissa olevat vartalot ovat usein kuvanmuokkauksella paranneltuja ja ihon virheet on poistettu kuvasta. Esimerkiksi pienikokoinen poika saattaa kärsiä, mikäli hänelle on median kautta syntynyt kuva, että miehen tulee olla pitkä ja lihaksikas ollakseen viehättävä ja maskuliininen. Nuorelle on hyvä osoittaa, että on monia mahdollisuuksia elää ja tuntea itsensä viehättäväksi. Satunnaisia epävarmuuden tunteita omasta kehosta on hyvä normalisoida. Nuori peilaa aikuisen mallia läheisistä aikuisista. Vanhemman on siksi hyvä välttää oman kehon arvostelua ja laihdutuspuheita.


Muista, että vanhempana voit kertoa nuorelle omista kokemuksistasi ja selviytymiskeinoistasi. Nuori voi kokea tärkeäksi kuulla, jos olet esimerkiksi kokenut riittämättömyyden tunnetta, pelkoa, huolta tai olet esimerkiksi kehittynyt ikätovereita edellä tai jäljessä. Tuo esille myöskin selviytymiskeinoja. Niitä voit esimerkiksi Googlettaa, mikäli et muista millaisia ne olivat sinulla itselläsi.



Terkuin, Sami-Petteri


 

Lähteet:


12–15-vuotaan pojan fyysinen kehitys. 2020. Mannerheimin Lastensuojeluliitto.


Vanhemmat 12–15-vuotiaan fyysisen kehityksen tukena. 2019. Mannerheimin Lastensuojeluliitto.


Vanhemmat 15–18-vuotiaan fyysisen kehityksen tukena. 2017. Mannerheimin Lastensuojeluliitto.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
The adventure begins_edited.jpg

Tilaa uutiskirje

Saat ensimmäisenä tiedän uusista mielenkiintoisista artikkeleista ja tapahtumista.

Thanks for submitting!

bottom of page