top of page
_DSC4595-2.jpg

Sami-Petteri Asikainen

Psykiatrinen sairaanhoitaja (AMK)

Kouluttaja, puhuja, valmentaja

Somevaikuttaja (+5,4k seuraajaa)

 • Instagram
 • LinkedIn

Minun tarina

Olen 32-vuotias psykiatrinen sairaanhoitaja, somevaikuttaja ja psyykkinen valmentaja Pohjois-Karjalan perukoilta Joensuusta. Elämässäni ja urallani olen kokeillut rohkeasti uusia asioita etsien samalla itseäni ja suuntaani. Olen vaihtanut urani aikana lukuisia kertoja alaa ja ammattia – usein itsekin yllättyen siitä, kuinka mukautuvainen olen ollut uusiin haasteisiin ja tilanteisiin. Psyykkisen valmentajan ja psykiatrisen sairaanhoitajan ammateista olen löytänyt itselleni suunnan, joka inspiroi ja innoittaa jatkuvasti kehittämään omia taitoja. Elämässäni ja urallani haluan kannustaa muitakin tunnistamaan oman potentiaalinsa ja tekemään työtä itsensä, hyvinvointinsa ja tavoitteidensa eteen – parhaimmillaan jopa tavoittelemaan unelmaansa. Psyykkisen valmentajan työssä olen siinä onnellisessa asemassa, että saan tehdä juuri sitä työkseni.

 

Ajatteluni ja työskentelytapani perustuu positiivisen psykologiaan ja elinikäiseen oppimiseen. Toimintani pohjautuu osittain omaan kokemukseen ja näkemykseen, mutta ennen kaikkea luotettavaan ja tutkittuun tietoon. Valmentajana haluan olla aito, välitön ja ennen kaikkea läsnä toisen ihmisen edessä. Psyykkisenä valmentajana olen erikoistunut kehosuhde asioihin, miehisyyden moninaisuuteen ja itsetuntemuksen sekä itsevarmuuden vahvistamiseen. Olen myöskin mie­len­ter­veys­vai­kut­ta­ja sosiaalisen median puolella, jossa käsittelen edellä mainitsemiani teemoja.

Koulutus

2016–2019

Sairaanhoitaja, AMK

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu, Xamk

Sairaanhoitajan opinnoissa syvennyin mielenterveys- ja päihdehoitotyöhön. Opinnäytetyöni aiheena oli psykoedukaatio mielenterveys- ja päihdetyössä.

 

Täydentävinä opintoina suoritin mm. psyykkisen valmennuksen perusteet (3 op).

2021–2022

Lisäopinnot
SnellmanEDU

Psykoterapeuttiset valmiudet (30 op) – psykoterapeuttikoulutuksen edellyttämät lisäopinnot.

LISÄKOULUTUS

 • Trainer4You, Hyvinvointivalmentaja & Kuntosalivalmentaja, 2014

 • Traumaattisen kriisin kohtaaminen – kriisityön perusteet, 2020

 • Trainer4You, lisensoitu Psyykkinen valmentaja, 2020–2021

 • Tunnesäätelytaitojen opettaminen hoitosuhdetyössä, 2022

 • Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu, avoin amk, XAMK, 2023

  • Itsemyötätunnolla hyvinvointia elämään, 3 op

  • Psykologinen joustauus hyvinvointia edistämässä, 5 op

  • Tietoisen läsnäolon hyvinvointivaikutukset, 5 op

Merkittävimmät mediajulkaisut ja tapahtumat

Suomi Areena, Pori: Saako Suomessa olla lihava? -keskustelu MTV-katsomossa. 

 

YLE | Akuutti: Terveydeksi -podcast: Selfie voi olla paljastava tunnemittari.

 

YLE | Akuutti: Terveydeksi -podcast: Miksi kehon viestejä on vaikea kuunnella?

 

Helsingin Sanomat, henkilöjuttu: Penispuhetta – Sami-Petteri Asikainen haluaa puhua avoimesti miesten vaietuista ulkonäköpaineista, kuten miestisseistä, raskausarvista ja selkäkarvoista. Suurin tabuista on kuitenkin peniksen koko, muoto ja toiminta. (Maksumuurin takana)

 

Marraskuussa 2021 Pohjois-Karjalan Sairaanhoitajat ry valitsi minut Pohjois-Karjalan vuoden sairaanhoitajaksi, josta uutisoivat Siun soteSanomalehti Karjalainen (maksumuurin takana) ja Karjalan Heili.

 

Iltalehti: Mies ja tissit - Sami-Petteri ui lapsena paita päällä. Syy siihen olivat miestissit, joita hän häpesi niin paljon, että eristäytyi muista. Nyt hän poseeraa kuvissa pokkana ilman paitaa ja kertoo, miten pääsi ongelmastaan eroon (maksumuurin takana).

 

Luotsi Joensuu -blogi: Työllistymistarina: sotea ja somea

 

Syyskuussa 2021 olin ehdolla Syömishäiriöliiton vuoden 2021 SYLI-kummiksi. Yleisöäänestyksen voittaja ja SYLI-kummiuden ansaitusti sai Sita Salminen.

 

Tehy-lehti: Psykiatrinen sairaanhoitaja tahtoo ravistella mieskuvaa – somessa hän jäljittelee Lady Gagaa ja Tarja Halosta

 

 Kotiliesi.fi: Keskenmeno on miehelle yhtä syvä suru kuin naiselle: isältäkin voi kysyä, miten tämä jaksaa.

 

Yle Mix -uutisia lapsille ohjelma: OLENKO RUMA?! - Miksi oma KEHO AHDISTAA? - Jakso katsottavissa Yle Areenassa.

 

Sanomalehti Karjalainen: Joensuulainen sairaanhoitaja, 30, häiriköi tietoisesti somen sliipattua kuvavirtaa: Arvet, maha ja miestissit saavat näkyä, koska "kenenkään ei tarvitse peitellä omaa itseään" - verkkojulkaisu vain tilaajille.

 

Mtvuutiset.fi julkaisi helmikuussa 2021 minun ja somevaikuttajien Joonas Pesosen ja Tuomo Kasasen Facebookin Miestenhuoneella tekemän "peniskyselyn" tuloksia: Miestenhuoneen suuri peniskysely paljasti, millaiset asiat aiheuttavat epävarmuutta: "Miehet luulevat edelleen, että naiset odottavat jonkinlaista pornostaran penistä". Samaisen kyselyn tuloksia julkaistiin myöskin Iltalehden ja Ilta-Sanomien sivuilla.

 

Olin mukana 2020 uudenvuodenaaton YLE:n Itä-Suomen alueuutisissa ja Vuosi vaihtuu -ohjelmassa.

 

Kesäkuussa 2020 Meri Remes haastatteli minua YLE Uutisten julkaisuun ulkonäköpaineista: Sami-Petteri Asikainen pilailee julkkisnaisten selfieillä, koska kaipaa puhetta myös mieskehoista – näin voit purkaa somen ulkonäköpaineita.

bottom of page