Vinkit kuinka kuunnella toista paremmin

10.10.2020 vietetään Maailman mielenterveyspäivää, jonka teemana on kuunteleminen. Sairaanhoitajan työssä kuunteleminen on keskeisessä roolissa ja siksi on tärkeä harjoitella aktiivisesti kuuntelemisen taitoa. Kuulluksi tuleminen on tärkeä osa jokaisen ihmisen hyvinvointia ja vuorovaikutuksellista ihmissuhdetta.

Psyykelääkkeet eivät ole heikkouden tai epäonnistumisen merkki – Seuraajan tarina

On hyvin todennäköistä, että olet tänään kohdannut tai tulet kohtaamaan jonkun, joka käyttää psyykelääkkeitä, mutta et välttämättä tiedä sitä. Duodecimin mukaan joka kymmenes aikuinen käyttää vuosittain säännöllisesti jotakin psyykelääkettä ja 700 000 ainakin lyhyen aikaa. Psyykelääkkeistä puhutaan julkisesti vain harvoin ja silloinkin keskustelun aiheena ovat haitat ja ennakkoluulot. Psyykelääkkeiden käyttöä hävetään ja salataan jopa puolisolta tai lähimmiltä perheenjäseniltä.

Kaikki retket alkavat ensimmäisestä askeleesta

Kaikilla tarinoilla ja retkillä on jotakin yhteistä – kaikki alkaa ensimmäisestä sanasta tai ensimmäisestä askeleesta kohti määränpäätä tai jopa kohti täysin tuntematonta. Elämässä usein kohdataan hetkiä, jolloin määränpää ei ole täysin selvä ensimmäisten askeleiden kohdalla. Silloin täytyy luottaa omien askeleiden kantavan läpi elämän matkan ja hyväksyä se, että välillä saa myös kompastua.