TUNTEMATON VIRUS HYÖKKÄSI KIMPPUUNI

Oi voi, nyt on jäänyt kirjoitukset kirjoittamatta vähäksi aikaa. Harjoittelu, opiskelu ja muut pienet asiat ovat vieneet paljon aikaa. Todellinen stoppi tuli viime viikolla, kun elimistööni tuli vieraileva tähti, joka aiheutti huolta.

Viime torstaina minulle nousi yhtäkkiä korkea kuume kesken harjoittelupäivän. Vointi oli ihan normaali vielä aamulla kävellessäni harjoittelupaikalle, eikä ollut mitään viitteitä tulevasta kuumeesta. Kesken työpäivän alkoi paleltaa ja varsinkin kädet tuntuivat jäätyvän. Olin katsomassa luuston gammakuvausta, jonka aikana kylmyys kävi sietämättömäksi. Luonnollisesti lähdin kotiin lepäämään ajatellen, että ehkäpä kyseessä on jokin satunnainen flunssa. Onneksi Pasi oli sillä hetkellä vapaalla, eikä minun tarvinnut kävellä kotiin. Kotiin saavuttuani kasasin tulehduskipulääkkeet, pullon vettä ja kuumemittarin yöpöydälle ja sukelsin peiton alle lämpimään. Tein pienen pesän keskelle sänkyä, käperryin peiton alle ja pian nukahdinkin. Torstaipäivän aikana kuume nousi reiluun 39 asteeseen. Yöllä kuume pysyi melko lailla samoissa lukemissa. Aamupäivän aikana perjantaina kuume laski ja lopulta se oli jo alle 37 astetta. Silloin ajattelin, että tässähän selvittiin helpolla. Ihmettelin kyllä kovasti mikä kuumeen nosti. Mitään infektio-oireita; nuhaisuutta, tukkoisuutta, yskintää, limaisuutta, saati kipuja ei ollut. Ainoa oire oli korkea kuume.

Iltapäivällä kuume alkoikin taas nousta ja vauhdilla. Pasi oli juuri lähtenyt käymään ruokakaupassa. Kuumehorkka oli kamala, enkä ole koskaan aiemmin kokenut sellaista. Tärisin todella paljon ja vatsalihakset kramppailivat johtaen lopulta oksentamiseen. Kehon rauhoittuessa nukahdin ja herättyäni tunsin, että olo oli todella huono. Olin tulikuuma ja päässä huimasi. Mittasin kuumeen, joka näytti 40,5 astetta. Silloin tajusin, että nyt on lähdettävä päivystykseen ja pian huomasinkin makaavani kanyyli kädessäni.

ON IHMEELLISTÄ KUINKA NOPEASTI SITÄ AJATTELEE AINA PAHINTA

Olen kuullut tarinoita, että ihmiset ovat menneet päivystykseen nopeasti ilmaantuneen kuumeen vuoksi ja lähteneet sairaalasta mukavaan jokin vakava sairaus.

Pakko myöntää, että päivystyksessä makoillessani alkoi mielikuvitus laukkaamaan – “entä jos minusta löytyy nyt jokin vakava sairaus“. Oloa ei ainakaan helpottanut se, että minusta otettiin koko ajan uusia näytteitä. Mikään tällä hetkellä vallallaan olevista viruksista ei näyttänyt olevan kuumeen syynä, eikä kyseessä ollut keuhkokuumekaan. Monien ja taas monien erilaisten tutkimusten jälkeen lääkäri sanoi minulle suoraan, että hän ei tiedä mikä minulla on. Jouduin jäämään yöksi tarkkailuosastolle. Sairaalassa vietetyn yön aikana kuume kuitenkin laski, eikä onneksi noussut enää takaisin. Kotiuduin lauantaiaamuna. Oli ihanaa päästä kotiin omaan sänkyyn lepäämään. Sairaalan sänky ei todellakaan ole se kaikista mukavin.

Nyt odotellaan ja toivotaan, että tuntemattomaksi jäänyt virustauti paranee itsestään ja pääsen takaisin sairaalaan. Siis töihin, eli suorittamaan harjoittelun loppuun. Maanantaina kävin antamassa verinäytteen, josta katsotaan miten CRP ja muut veriarvot ovat lähteneet palautumaan. Välillä saatoin vaipua hieman epätoivoon pohtiessani mikähän tauti tämä nyt on. Tällä hetkellä olo on kuitenkin melko hyvä. Rintarangan lihaksissa huomaan hieman jäykkyyttä, jalkojen lihaksissa väsymistä ja yleistä jaksamattomuutta. Vielä odotellaan viimeisimpien verikokeiden ja virusvasta-aineiden tuloksia ja katsotaan löytyykö niistä jokin syy äkillisesti nousseelle korkealle kuumeelle. Tällä hetkellä diagnoosi on epäselvä virusinfektio eli infectio viralis non specificata ja siitä se tuskin muuttuu miksikään.

Jos tästä kokemuksesta on jotakin opittavaa ja positiivista, sain hyvää potkua oman terveyden edistämiseen. Kunhan tästä on toivuttu, alkaa meidän perheessä elämäntaparemontti. Ensimmäisenä laitan syyniin ruokavalion ja liikuntatottumukset. Nyt on oikea hetki ja muutama päivä aikaa suunnitella tulevaa.

Oletteko te pysyneet terveenä tämän talven? Nyt kun meillä alkaa elämäntaparemontti, kirjoitan siitä varmasti blogissa. Millaisia asioita erityisesti haluaisitte lukea elämäntapamuutoksesta, niin yleisesti kuin myös omastani?

Terkuin, Sami-Petteri

Follow:

2 Comments

 1. Nicola 13.2.2018 / 13:13

  Varmaan jo pienemmästäkin jää miettimään että mistähän äkillinen sairaus voisikaan johtua. Perus kuume+tavallinen räkätauti lievän yskän kanssa nyt sairastettu.
  Elämäntapamuutoksesta kaikki kiinnostaa, kun itsellänikin on menossa sama homma. (Olen saanut puolen vuoden aikana noin 10kg painosta pois.)

  • Sami-Petteri
   Kirjoittaja
   13.2.2018 / 22:30

   No kyllä! Varsinkin kun mitään muita oireita ei ole missään vaiheessa ilmaantunut.
   Mahtavaa kuulla, että olet saanut noin paljon pois! Paljon onnea! 10kg ei ole mikään pieni määrä nimittäin. Sen eteen on joutunut varmasti tekemään paljon töitä! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.