KUKA MINÄ OLEN? OLENKO MINÄ LEIMANI?

“Leimoittelu rutistaa aina ihmisen äärettömän moninaisuuden pieneksi ahtaaksi paketiksi. Se estää kasvun mahdollisuudet, kun sulkee oman itsensä, toisen tai tilanteen jo valmiiksi tietynlaiseksi. Se tyhmentää, hidastaa ja estää. Mitä ehdottomammin isket itseesi, toisiin tai “oikeaan” elämäntapaan tietynlaisia leimoja, sitä varmemmin myös rajaat tietäsi, kasvuasi ja kohtaamistesi mahdollisuuksia. Leimasta ei ole ihmiseksi, ei identiteetiksi eikä toisen määrittelijäksi.”

Maaret Kallio –  Lujasti lempeä

 

Kuunnellessani ja lukiessani Lujasti lempeä -kirjaa olen pysähtynyt useaan otteeseen miettimään kirjassa puhuttuja asioita. Erityisesti jäin pohtimaan kohtaa, jossa käsiteltiin leimoja. Aloitin tämän kirjoituksen viittaamalla Maaret Kallion vakuuttaviin sanoihin aiheesta. Nyt puhutaan leimoista, jotka meille usein asetetaan tahtomattakin. Se sai minut pohtimaan omaa elämääni siltä kannalta kuka minä olen ja mitkä ovat minun leimani.

Sami-Petteri Asikainen kirjasuositus tulppaanit leimat

Jokainen meistä on täynnä leimoja. Me asetamme niitä itsellemme ja jokainen toinen toisillemme. Kuten Maaret Kalliokin kirjoitti kirjassaan, leimoittelu ahtaa meidän pieneksi paketiksi eikä jätä tilaa kasvulle. Kun kysyn itseltäni kuka minä olen, vastaanko sen mukaan mitä leimat minusta sanovat vai vastaanko todellisen minäni mukaan; olenko kateellinen vai olenko ihminen, joka tuntee kateutta?

OLENKO MINÄ LEIMANI?

Olen kuullut joidenkin ihmisten suusta, että minua on vaikea kuvitella työhön, jossa pitäisi kuunnella toisen ihmisen murheita ja pystyä auttamaan hankalissakin asioissa. Minun leima näiden ihmisten silmissä on huoleton hassuttelija. Sellainen, joka ei osaa ottaa asioita vakavasti, vaan kääntää kaiken huumoriksi ja vitsiksi. Minut nähdään Putouksesta tuttujen sketsihahmojen Leena Hefner o.s. Herppeenluoma ja/tai Ymmi Hinaaja kaltaisena ihmisenä. Olenko kuitenkaan sellainen ihminen todellisuudessa? Onko se ainoa totuus minusta?

En näe itseäni ihmisenä, jota mainitsemani kuvitteelliset hahmot Leena Hefner o.s. Herppeenluoma ja Ymmi Hinaaja edustavat. Saatan joskus viihdemielessä matkia näitä hahmoja ja pitää hetkellisesti yllä hahmojen tyylistä roolia. Koen kuitenkin olevani paljon enemmän. Olen myös pohtiva ja kuunteleva. Keskustelen mielelläni ihmisten kanssa tärkeistä asioista ja erityisesti minua kiinnostaa ihmisten henkisyys ja kehittyminen.

Sami-Petteri Asikainen kirjasuositus tulppaanit leimat

KUKA SINÄ OLET? MILLAINEN LEIMA SINUSSA ON?

Oletko koskaan pohtinut, millainen leima sinulla on? Oletko kenties luonut itse oman leimasi, vai onko joku toinen ihminen kuten puoliso tai tuttava tehnyt sen sinulle? Tai oletko sinäkin yksi miljoonista nojatuolipsykologeista, jotka ovat antaneet diagnoosin pinnallisin perustein kollegalle, sukulaiselle, naapurille tai vaikkapa ex-kumppanille?

Lasten kiusaaminen on aihealue, jossa leimat isketään jo varhain määrittelemään ihmistä. Ei tule heti ajatelleeksi, että nämä leimat saattavat jäädä helposti pysyviksi. Kiusaajana kasvaneen lapsen on vaikea irrottautua pois leimasta, joka häneen on isketty. Jos lapsi on kylmästi leimattu kiusatuksi, nyhveröksi ja mitättömäksi, on vaikea olla mitään muuta. Näinkin vahvat leimat, kiusaaja ja kiusattu, peittää helposti sen mitä ihminen todella on.

Jokaisen elämässä on yksi henkilö, joka leimaa meitä enemmän kuin muut. Se henkilö olemme me itse. Pohdi kuinka usein ajattelet itsestäsi tietyllä tavalla. Olen huono tanssimaan. Olen kauhean ujo. Olen niin laiska. Olen liikunnan vihaaja. Asetamme jatkuvasti itsemme ja toisemme erilaisiin kategorioihin. Emme osaa katsoa mitä ihmisen pinnan alta todellisuudessa löytyy.

KOHTAA ITSESI PEILIN EDESSÄ

Tämä kirjoitus sisältää paljon kysymyksiä. Kysymykset ovatkin erittäin hyvä tapa kyseenalaistaa asioita, jotka saattavat silmissämme näyttäytyä todellisilta ja selkeiltä. Nyt on sinun aikasi mennä peilin eteen ja kysyä itseltäsi kysymyksiä.

Millaisin adjektiivein kuvailisit itseäsi peilikuvan perusteella? Pohdi millaisia myönteisiä leimoja olet itsellesi asettanut? Entäpä kielteisiä? Missä olet mielestäsi hyvä? Millaisia taitoja sinun tulisi itsessäsi kehittää? Millaisia leimoja olet asettanut parisuhteellesi tai muihin ihmissuhteisiin? Mieti henkilöä, jossa näet mielestäsi negatiivisen leiman. Unohda tämä ja mieti hänestä jotakin positiivista.

Millaiseksi sinut usein kuvataan? Mieti millaisia puolia ihmiset eivät ole sinussa vielä nähneet? Mieti myös kuinka voit kyseenalaistaa saamiasi leimoja.

 

Terkuin, Sami-Petteri

Kirjoituksen pohjana käytetty Maaret Kallion Lujasti lempeä kirjaa.

Follow:

2 Comments

 1. Vilma Vaakanainen 7.2.2018 / 06:37

  Hyvö postaus! Ja ehdottomasti tekisi mieli myös itse lukea kyseinen Maaret Kallion kirja ☺️

  • Sami-Petteri
   Kirjoittaja
   12.2.2018 / 22:25

   Kiitos Vilma! 🙂 Suosittelen kyllä ehdottomasti lukemaan. Mieltä avaava kirja on!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.