Huono kohtelu harjoittelupaikalla – väsymystä vai työhönsä kyllästymistä?

Iltalehdessä oli 9.9.2018 kirjoitus sairaanhoitajaopiskelijoiden karuista kokemuksista harjotteluissa. Lukiessani kirjoitusta pyörittelin päätä, ajatellen samalla, kuinka tämä on mahdollista vielä tänäkin päivänä. Luulisi, että vuonna 2018 ihmiset osaisivat käyttäytyä ja sairaalan vanhanaikainen hierarkia olisi purettu ja kuopattu. Toki olen kuullut muilta opiskelijoilta tämän kirjoituksen kaltaisia tarinoita, mutta kuvittelin näiden olevan enemmän poikkeuksellisia tapahtumia.

Mikä saa aikaan opiskelijan väheksymisen ja syrjinnän harjoittelupaikoilla?

Voidaanko ohjaajan huonoa käytöstä puolustella työhönsä väsymisellä/kyllästymisellä? Työpaikoilla on varmasti monia työhönsä ja työtahtiin väsyneitä hoitajia, jotka paineen alla eivät jaksa enää panostaa täysillä opiskelijoiden ohjaamiseen. Toiset taas saattavat vain kokea, että heillä ei ole annettavaa opiskelijalle ja “pakotettuna” joutuvat ohjaajaksi. Noh, syitä on varmasti monia, mutta mikään niistä ei oikeuta kohtelemaan opiskelijaa huonosti.

Entä jos ohjaaja saa harjoittelijaksi sellaisen, jonka kanssa kemiat eivät yksinkertaisesti kohtaa tai toisin päin? Valitettavasti elämässä tulee ihmisiä vastaan, joista ei pidä, eikä tarvitsekaan pitää. Aikuisena/ammattilaisena kuitenkin tulisi ymmärtää, että kaikkien kanssa voi kyllä tulla toimeen ihan yksinkertaisten ja hyvien käytöstapojen mukaisesti. Toista voi kyllä tervehtiä ihan ystävällisesti, kutsua häntä oikealla nimellä ja jakaa tietoa, että tästä opiskelijasta kasvaisi tulevaisuudessa rinnallesi ammattitaitoinen kollega.

Sami-Petteri Asikainen

Sami-Petteri Asikainen

Sami-Petteri Asikainen

Opiskelijan vastuu ilmapiirin rakentajana

Iltalehden kirjoituksessa nostettiin vahvasti esille ohjaajien ja henkilökunnan huono käyttäytyminen harjoittelupaikoissa. Haluaisin kuitenkin nostaa esille myös opiskelijan itsensä huonon käytöksen. Kun kaksi ihmistä on vuorovaikutuksessa toistensa kanssa, se on aina kahden kauppa. Harjoittelijan ennakkoluulot ja negatiivinen olemus saattaa itsessään kiristää ilmapiiriä harjoittelupaikoilla. Facebookissa olen usein törmännyt julkaisuihin, joissa kysytään mielipidettä erilaisista harjoittelupaikoista. Näillä mielipidekyselyillä voidaan pahimmassa tapauksessa saada hyvinkin vääristynyt mielikuva harjoittelupaikasta. Huonolla ennakkoasenteella harjoittelemaan menevä opiskelija on jo valmiiksi päättänyt, että kyseinen paikka on ihan p**ka.

Haluaisin kannustaa kaikkia opiskelijoita aloittamaan harjoittelun ilman ennakkoluuloja, kyselemättä millainen paikka on tai millaisia hoitajia siellä on töissä. Jos joku toinen ei tule toimeen ohjaajan kanssa, se ei tarkoita ettet sinä tulisi. Joskus saattaa tuntua, että ohjaajan kanssa kemiat ei vain kohtaa, mutta pidä mielessäsi hyvät käytöstavat ja kohtaa hänet ihmisenä. Aivan kuten potilaidenkin kanssa. Kanssakäyminen kaikkien potilaidenkaan kanssa ei ole aina ihan mutkatonta, mutta se ei kuitenkaan saa heikentää hoidon laatua.

Argumentti opiskelijan vastuusta ilmapiirin rakentajana ei kuitenkaan pois sulje sitä, että hoitotyön ammattilaisena ohjaajan huono ja syrjivä käytös olisi millään tavalla oikeutettua!

Sami-Petteri Asikainen

Sami-Petteri Asikainen

Kiitos kaikille minua ohjanneille sairaanhoitajille sekä muulle henkilökunnalle!

Viimepäivien uutisoinnista on tullut sellainen kuva, ainakin minulle, että opiskelijoiden nälviminen, vähättely ja syrjintä on jokapäiväistä ja sitä harrastetaan (melkeinpä) joka paikassa. Varmasti se on yleinen ongelma. Eihän muuten tällaista palautetta olisi liikkeellä. Haluan kuitenkin antaa kiitoksen kaikille heille, jotka ovat antaneet kaikkensa opiskelijoiden ohjaajina. Heitä ei tule missään nimessä unohtaa!

Minulla on käynyt todellinen onni harjoittelupaikkojen suhteen – ainakin tähän asti! Jokainen minua ohjannut henkilö on ohjannut minua eteenpäin ja antanut minun oppia. Kiitos myös heille kaikille siitä, että he ovat hyväksyneet minut tällaisena kuin olen. Jos minulta on kysytty perheestäni, olen saanut vapaasti kertoa parisuhteestani miehen kanssa, ilman syrjivää tai tuomitsevaa ilmapiiriä. Tiedän, että kaikki eivät välttämättä ole pitäneet minun pirskahtelevasta, omasta mielestäni sarkastisesta persoonastani, mutta ohjaajani eivät ole antaneet senkään vaikuttaa ohjaukseen.

Toivotaan, että tulevat harjoittelut sujuvat yhtä mukavasti! 🙂

Millaisia kokemuksia sinulla on harjoitteluista? Oletko kokenut syrjintää tai vähättelyä? Onko jokin harjoittelu ollut erityisen mukava? Kuulisin mielelläni teidänkin tarinoita!!

 

Terkuin, Sami-Petteri

Follow:

2 Comments

 1. Mira / Blinger Shimmer -blogi 14.9.2018 / 09:47

  Mulla itselläni aikanaan meni harjoittelut muuten loistavasti, ainoastaan yhdessä paikassa ohjaaja oli palautetilaisuudessa aivan täysin ja totaalisen asiaton minua kohtaan – siinä määrin, että lähdin paikalta itkien opettajan minua lohdutellessa. Kaikista oudointa tilanteessa oli, että luulin todellakin harjoittelun menneen hyvin – tämä kyseinen ohjaaja vielä kertoi kuinka hänen tyttärensä oli joutunut ohjaajan huonon käytöksen kohteeksi, joten tätäkin ajatellen oli todella todella outoa, että hän itse sortui samaan. (Valehteli mm. etten olisi ohjaajieni mukaan tehnyt työvuoroja, jonka pystyin onneksi osoittamaan epätodeksi, koska olin jokaiseen vuoroon merkinnyt kuka oli ohjaajani..) Onneksi opettajakin huomasi kuinka tilanne todella on eikä tämä lopulta esim. harjoittelun numerossa näkynyt, myös osastonhoitaja pahoitteli todella kovasti ko.henkilön käytöstä ja varmaankin jonkinlaisen puhuttelun hänelle pitikin..

  Itse olen nyt työelämässä ollessa ollut päävastuisena ohjaajana kahdelle opiskelijalle (sekä ohjannut myös sivussa useampaa muuta opiskelijaa) ja uskoisin ainakin ettei heille ole jäänyt huonoa makua suuhun harjoitteluistaan 🙂

  • Sami-Petteri
   Kirjoittaja
   17.9.2018 / 18:46

   Oikeasti?!?! :O Aika vastuutonta ja jopa suoraan sanottuna törkeää käytöstä kyseiseltä ohjaajalta!! Onneks siun opettaja oli fiksu ja kartalla, että ei tämän ohjaajan törkeä käytös vaikuttanu harjoittelun lopulliseen arvioon. Tuollanen tilanne varmasti opettaa, että miten ite kohtelee opiskelijoita itse työssään. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.