Ei ole Børjea pilkkuihin katsominen…

Enpä ole pitkään aikaan kirjoitellut Børjen kuulumisia. Edellisen kerran kirjoitin 13-viikkoisen vauveliinin kuulumiset ja siellä vähän arvuuteltiin, kuinkahan monta pilkkua Bökkelöllä on. Itse arvelin, että pilkkuja on 130 ja puolisoni arveli niitä olevan 98. Eräs lukija innostui lähtemään myös mukaan arvausleikkiin. Hänen vastauksensa oli oli 72. Kirjoituksen lopussa paljastan tuloksen… Samalla kun luet tätä kirjoitusta, voit tehdä oman arvauksesi.

Helppo koiranpentu

Børje on – pääsääntöisesti – rauhallinen poika, joka on nyt puolivuotiaana täysin sisäsiisti ja pärjää yksin useita tunteja. Børje on luonteeltaan aika itsenäinen. Ei mikään hellyyden kipeä koira todellakaan. Jatkuvan rapsuttelun sijaan Børje viihtyy mieluummin yksin – lähinnä sohvalla. Jotenkin tuntuu, että Bökkelön kanssa kaikki on ollut niin helppoa. Ne muutamat pissitkin lattialla johtuivat lähinnä omistajiensa saamattomuudesta. Nyt pitää samaan hengenvetoon koputtaa puuta eli päätä. Saa nähdä mitä murkkuikä tuo tullessaan… pahimmat ajat lienee vasta edessä. Aika näyttää. Valikoiva kuulo alkaa löytyä vähitellen. Vaikka luonnetta ja itsepäisyyttä löytyy jo nyt, pinnan alla on kuitenkin aika herttainen poika.

Tottelevaisuuden suhteen kaikki on mennyt tähän saakka hienosti. Luokse tullaan, paikalla pysytään ja käskystä pysähdytään tarvittaessa. Lenkkivauhtikin muuttuu kävelystä hölkän kautta juoksuun ja päinvastoin. Namit ovat hyviä motivaattoreita. Eikä meillä olla nirsoja namien tai ruoan suhteen. Kaikki käy.

Sami-Petteri Asikainen

Jos paljon iloa, vähän myös huolta

Børje on ollut terve poika muutamaa pientä vaivaa lukuunottamatta. Paino on noussut tasaisesti ja eläinlääkäri on kehunut paljon pojan linjoja. Alkuvaiheessa pientä huolta aiheutti ripuli/löysä kakka sekä kutina. Nämä vaivat on kuitenkin rauhoittuneet sopivan ruoan myötä. Maitohampaat oli toinen murheen kryyni. Jouduimme käymään eläinlääkärissä poistattamassa yläkulmahampaat uusien tieltä. Sekin sujui erittäin hyvin, eikä mitään komplikaatioita tullut. Kiitos hienosta hoidosta ja huolehtimisesta kuuluu Joen Eläinlääkäriasemalle.

Mutta se keppien ja risujen syöminen! Metsälenkillä ei paljon toisten koirien hajut kiinnosta. Kävyt ja kepit senkin edestä. Børje on onneksi oppinut herättämään yöllä, jos on kiire ulos tai muuten paha olo. Oksennus matolla ei sinänsä haittaa, mutta nyt on ollut pakko yrittää rajoittaa sitä risujen keräilyä.

Ensimmäinen talvi

Børje on päässyt kokemaan jo elämänsä ensimmäisen ensilumen. Aluksi sitä vähän hämmästeltiin, mutta nopeasti siitä tuli hauska juttu. Lumisota ei ole kuitenkaan meidän vauvan mieleen. Børje on myös vähän hienohelma ja loskakelit ei todellakaan houkuttele ulos. Tulevaa talvea varten on tarkoitus hankkia töppöset jalkaan ja jonkinlainen toppatakki pakkasille. Nyt vain odotellaan kovasti niitä kunnon hankia, että päästään oikein olan takaa juoksemaan lumessa ja nauttimaan talvesta!

Sami-Petteri AsikainenSami-Petteri Asikainen samipetteri.fi

Kun kaikki muut tietävät paremmin kuin sinä

Onneksi Børje on jo niin iso poika, että ihmiset eivät tule enää niin ahkerasti neuvomaan ja kommentoimaan. Kesällä  saimme paljon vinkkejä koiranpennun kasvattamiseen. Sekin tuli selväksi kuinka kauhea rotu tämä on.

Saimme usein kuulla, että dalmatialainen tarvitsee paljon liikuntaa ja ne ovat luonteeltaan yleensä aika aggressiivisia. Huoh. Tottakai dalmatialaiset tarvitsevat paljon liikuntaa. Sitä tarvitsee aika moni muukin rotu. Liikunta ei kuitenkaan uuvuta koiraa täysin. Se tarvitsee myös aivotyöskentelyä! Ja mitä aggressiivisuuteen tulee, dalmatialainen (ainakin Børje) on pääsääntöisesti aika kiltti ja hellyttävä. Veikkaan, että useimmiten ongelma taitaa olla siellä hihnan toisessa päässä. Toki jokaiseen rotuun ja sukuun mahtuu yksilöitä, kuten ihmisiinkin.

Itse en aina jaksa kuunnella sitä paskan jauhantaa. Eräskin taluttaja kehui, kuinka hänen noutajakoiransa on niin täydellisesti koulutettu ja on niin täydellinen. Toki noutaja on huomattavasti helpompi kouluttaa. Dalmatialaiseen verrattuna noutajilla on esimerkiksi paljon enemmän miellyttämisen halua omistajiansa kohtaan. Noh, kuulin vasta, että tämäkin noutaja vetää ulkona ihan kympillä…

Sami-Petteri Asikainen samipetteri.fi

Paras naapuri ikinä

Pakko tähän loppuun kehua meidän naapuria. Hän on tehnyt tästä koiraelämästä niin paljon helpompaa. Meillä on puolison kanssa välillä pitkiä päiviä töissä/koulussa. Naapurimme on käyttänyt Børjeä pissillä ja lenkillä aina kun hänellä on ollut aikaa. Heillä on myös esikouluikäinen poika, jonka kanssa Børje rakastaa leikkiä. On ihanaa katsoa kun pojat temmeltää ulkona ja välillä sisälläkin.

Huh, tulipas juttua. Mutta nyt vielä se pilkkujen lukumäärä…. Niitä on Børjellä tällä hetkellä 230 (+/- 10)! Pientä käppiä sen vuoksi, että pilkkujen määrä on hieman tulkinnanvarainen – onko ne yksittäisiä pilkkuja vai läjä pilkkuja… Saatoimme myös hieman seota lukumäärästä. 😀

Jos et ole vielä lukenut Børjen täyttämää koirakaverin ystäväkirjaa, käy lukemassa se tästä!

XOXO / Sami-Petteri & Børje

Follow:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.