5 TAPAA KUINKA JÄRJESTÄT ITSELLESI LISÄÄ VAPAA-AIKAA

Kuulen usein kavereiden suusta, että ei ole rahaa tehdä asioita. Vielä useammin kuulen, ettei tekemisiin ole aikaa. Syyllistyn tähän itsekin usein. Lukiessani (tai paremminkin ahmiessani) Meik Wikingn LYKKE – onnellisten ihmisten salaisuudet -kirjaa, löysin oivat neuvot vapaa-ajan järjestämiseen. Näiden vinkkien myötä melkeinpä jokainen voi löytää itselleen aikaa tehdä sellaisia asioita joista pitää. Osa neuvoista on minulla jo käytössä ja voin todistetusti sanoa niiden toimivan.

Vinkkien väliin olen laittanut ottamiani kuvia joulun ja uudenvuoden välissä. Täällä Itä-Suomessa on ollut tänä jouluna todella kauniit postikorttimaisemat. Juuri tällaisten maisemien takia rakastan niin paljon talvea.

Sami-Petteri Asikainen, Vapaa-aika, 2018, uusi vuosi, luontokuvaus, valokuvaus

01. Tee ruokaa kerralla iso määrä

Tätä vinkkiä toteutan itse jatkuvasti. Kun kalenteri on täynnä töitä, opiskelua sun muuta, on kätevää ottaa ruoka pakastimesta sulamaan edellisenä päivänä ja lämmittää se sitten mikrossa. Ainakin minulla ruoan valmistukseen menee helposti aikaa tunnista kolmeenkin. Välillä teemme toki ihan perinteistä kotiruokaa, kuten makaronilaatikkoa, jota lataamme pakastimen täyteen. Tai jotain vielä nopeampaa, kuten nuudelikeittoa. Toisaalta itseäni ei haittaa, vaikka aikaa kuluisikin kokkaamiseen, koska se on ihan kivaa puuhaa. Tykkään myös tehdä ruokaa alusta alkaen itse.

02. Odotusajan hyödyntäminen

Tässä kohdassa voisin petrata. Meik Wiking kirjoittaa kirjassaan, että päivään sisältyvät hetket jolloin odotat jotain, voi hyödyntää vaikka kielten opiskeluun. Kannattaa kuitenkin miettiä etukäteen, kuinka voi parhaiten hyödyntää nämä “ylimääräiset” hetket. Itse olen usein hyvinkin ajoissa esim. tapaamisissa, joten aikaa odotteluun jää jopa 15-20 minuuttia. Nämä hetket aionkin tulevaisuudessa hyödyntää vaikkapa ruotsin kielen petraamiseen.

Sami-Petteri Asikainen, Vapaa-aika, 2018, uusi vuosi, luontokuvaus, valokuvaus
Sami-Petteri Asikainen, Vapaa-aika, 2018, uusi vuosi, luontokuvaus, valokuvaus

03. Yhdistele asioita

Miksi tekisit kaksi asiaa erikseen, jos voit yhdistää ne. LYKKE-kirjassa Wiking nosti esimerkiksi seurustelun ja liikunnan yhdistämisen. Pyydä ystävä mukaan lenkille, tai johonkin muuhun kivaan aktiviteettiin, jossa voi samalla keskustella ja vaihtaa kuulumisia. Toki jotkut ovat enemmän yksin liikkujia, mutta joillekin tämä voi olla erittäin hyvä motivaatio lähteä liikkeelle ja tällöin hyöty on kaksinkertainen. Sama pätee vaikka autossa istuen. Pitkä automatka lyhenee kummasti, kun juttelee samalla ystävän kanssa puhelimessa (handsfree!), tai vaihtoehtoisesti vaikkapa äänikirjaa kuunnellen. Itselläni on usein tapana kuunnella lääkärien luentoja samalla kun olen Børjen kanssa lenkillä. Asiatkin jää paremmin mieleen kävellessä – ainakin minulla.

04. Sido itsesi mastoon

Wiking kirjoittaa tähän neuvoon liittyen hienon alustuksen, joka on ihan pakko kopioida suoraan tähän: “Teoksessa Odysseia Odysseus pyytää miehistöään sitomaan itsensä maastoon, jotta hän ei antaisi periksi seireenien houkutukselle”. Wiking käyttää mielestäni hienosti Odysseuksen tarinaa kuvatessaan 2000-luvun seireenin houkutusta, eli Internettiä. Puhelimeen on mahdollista hankkia sovellus (esim. Freedom App), joka estää internetin ja sovellusten käytön. Ajan, jolloin et voi käyttää sovelluksia tai internettiä, saat määritellä itse. Näin pysyt varmasti poissa Facebookista ja/tai Instagramista. Itse aion olla alkuvuodesta kokonaisen viikon käyttämättä sosiaalisen median kanavia. Saa nähdä, kuinka tämä sitten oikeasti toteutuu.

Sami-Petteri Asikainen, Vapaa-aika, 2018, uusi vuosi, luontokuvaus, valokuvaus

05. Aseta asioille deadline ja pysy niissä

Jos luoksesi on tulossa vieraita viidentoista minuutin kuluttua ja asunto on sotkuinen, saat varmasti siivouksen suoritettua pikavauhtia ja huipputehokkaasti. Kun haluat asioiden tapahtuvan, päätä aloitusajan lisäksi aika jolloin sen on oltava valmis. Parkinsonin lain mukaan “työ täyttää sille varatun ajan”. Itse olen aikataulujen orja ja en anna anteeksi itselleni jos ylitän jonkin aikataulun, esimerkiksi vaikka koulutöiden palautuksessa. Tästä syystä, aina kun haluan saavuttaa jotakin, päätän tarkan ajan kun sen pitää olla valmis.

Aika hyviä neuvoja Meik Wikingiltä, vai mitä? Millaisia keinoja sinulla on ajan säästämiseen?

 

Terkuin, Sami-Petteri

Follow:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.